Vaatetehtaasta kauppakeskukseksi – Kauppakeskus Valon rakennuksen historia

Tutustumme blogissa tulevan vuoden aikana kauppakeskus Valon elämään: luvassa on juttuja historiasta, nykypäivästä, kauppakeskuksen ihmisistä ja myymälöistä. Tervetuloa mukaan seuraamaan kauppakeskuksen elämää.

 

Ensimmäisenä tutustumme kauppakeskuksen rakennuksen historiaan.

 

Kauppakeskus Valon rakennus toimi aikaisemmin Luhta Sportswear Companyn eli silloisen Luhta Oy:n tehtaana. 1980-luvun korkeasuhdanteen aikana Luhta Oy rakensi juurilleen Lahden eteläisen sisääntulotien varteen modernin tehdasrakennuksen. Valmistuessaan tehdas oli Suomen suurin vaatetustehdas. Launeen tehtaan varustelussa korostui erityisesti materiaalin hallinta; vastaanoton jälkeen kankaat siirtyivät tarkastukseen, josta edelleen automaattiseen varastoon. Sieltä ne olivat leikkaamon käytettävissä automaattijakelijan kuljettamina.

 

Kun uusi tehdas oli Launeen kaupunginosassa ja konttori keskikaupungilla, tuntui välimatka liiketoiminnallisesti ainakin sadalta kilometriltä. Konttoria ei tarvinnut laajentaa, mutta se haluttiin lähemmäs tehdasta. Luhta Oy osti tehtaansa naapurista tontin ja rakensi pahimpaan lama aikaan uuden pääkonttorin aivan tehdasrakennuksen kylkeen.

 

Tehdasrakennuksen tiloissa toimivat: ompelimo, erilaisia varastoja, tuotekehityksen osasto, lähettämö, henkilökunnan ruokala, saunatilat sekä kuntosali. Vuosituhannen vaihteessa toiminnot alkoivat pikkuhiljaa siirtyä tehdastiloista muualle, kun vaatteiden valmistus siirtyi Kaukoidän tehtaisiin, ja muut toiminnot siirrettiin konttorin puolen tiloihin. Tyhjiksi jääneihin tehtaan tiloihin päätettiin sijoittaa kauppakeskus. Ensimmäiset liikkeet avautuivat vuonna 2009 kun silloiseen Luhta Centeriin muuttivat nykyisinkin Valossa toimivat Keskon Asko ja Sotka myymälät.

 

Keväällä 2011 Kauppakeskuksen massiivinen remontti valmistui ja nimeksi vaihtui Valo. Nyt keväällä 2016 Valo juhli 5-vuotis syntymäpäiviään, tämän kuluneen 5 vuoden aikana Kauppakeskus Valosta on kasvanut Päijät-Hämeen suurin huonekalukaupan keskittymä.

 

tehdas-kuva1 tehdas-kuva2

(Kuvat: Moderni suomalainen – Luhdan ensimmäiset sata vuotta historiikki)

Kommentoi